• Kalvokissa

Voihan poo! Kemikaaliton hiustenpesu

Nykyään kun no-poo tai shampoonittomuudesta on tullut tunnetumpi ilmiö niin monet ovat lähteneet siihen mukaan. Aikaisemmin se herätti ajatuksia likaisesta erakosta erämaassa, joka ei edes tiedä mitä sivilisaatio on. Noh okei liiottelen vähän. Mutta kuitenkin sitä miellettiin ällöttävänä ja likaisena. Jotenkin sopimattomaksi asiaksi tehdä. Sinänsä ihan ymmärrettävää, kun ollaan totuttu hiuksiin jotka tuoksuvat taivaalliselta ja siihen kuvaan ei oikein sovi kananmuna päässä.

Itse lähdin tälle linjalle, kun olin perehtynyt kemikaalien vaikutuksiin ja vaikken meikkaa enkä käytä oikeastaan mitään rasvoja niin käytin edelleen hiuksiin kemikaaleja. Ironista, että kaikki olivat ns. luontaisia eli sisältävät jotain luonnollista ainesta mielikuvan vuoksi. Tavallaan käytin luontaisia tuotteita. Sehän on melkein sinnepäin kun kemikaalihötössä on kookoksen kuvan ja sisältää ehkä tipan kookosta?


No ei se todellakaan auta asiaan. Mutta en koskaan tutkinut purkkia kuvaa pidemmälle. Joskus käytin jotain lupausten takia. Tuuheuttaa, hoitaa, syväpuhdistaa jne. Tosiasia oli se, että pään iho oli todella huonossa kunnossa eikä mikään noista lupauksista oikein pitänyt. Ei ollut oikeastaan syytä jatkaa. Olin vuosien varrella käyttänyt vaikka mitä ja mikään aine ei tuntunut tuovan toivoamia tuloksia. Joten miksei kokeilla jotain muuta?

Olin kuullut paljon väitteitä miten hankalaa olisi no-poo ja etenkin matkustelun kanssa ihan mahdoton. Myös kerrottiin pesuvälien olevan tiheämpää, koska hiuksista ei tule koskaan kokonaan puhtaita. Mutta se, että saisin ravinteita hiukselleni vei voiton. Olen lapsesta lähtien pessut hiuksiani kerran viikossa, joten hiukseni olivat tottuneet siihen.


Koko no-poossa oli alussa paljon totuttelemista. Hiukset eivät tule ehkä niin "puhtaiksi", koska niistä ei lähde kaikki se rasva pois. Mutta se on tavallaan hyväkin asia, koska hiusten ei kuulu olla kahisevan kuivia koppuroita. Mulla ne usein olivat sellaisia. Usein viittasin omiin hiuksiin heinäksi, koska ne tosiaan olivat kovat eikä lainkaan elastisia. Ei sellaisia mainosmaisen ihanan sileitä, jotka laskeutuvat sillein kivasti. Vaan semmoinen risukasa päässä.


Toinen oli löytää itselleen sopiva "shampoo". Itseasiassa edelleen vaihtelen eri aineksia ja kokeilen, että löytyykö se luottojuttu vai kaipaako hiukseni vaihtelua. Itse kallistun viimeisempään vaihtoehtoon, että hiukseni kaipaavat vaihtelua. Vaihtelu mahdollistaa saada eri ravinteita joten makes sense mulle.

Tässä on sitten hiukseni likaisena ennen pesua. Tässä on noin 4-5 pv menty helteessä ja hikeä on virrannu. Sekä auringonrasvaakin on joutunut hiuksiin. Mielestäni nykyisin hiukset eivät ole niin kokonaisvaltaisesti likaisen näköiset vaan pelkkä yläosa näyttää likaiselta. Myöskin mielestäni nykyisin kaikki hiusten näpräily saa sen rasvoittumaan helpommin. Mutta hiukseni ovat kokeneet muodonmuutoksen no-poon myötä! Niistä on tullut sileämmät, suoremmat, pehmeämmät sekä tuuheammat. Eri pesuaineet vaikuttavat toki, että tuleeko sileämpää, tuuheampaa vai mikä ominaisuuksista korostuu.

Tässä hiukset pesun jälkeen. Tällä kertaa käytin hoitavampaa pesua, jonka ohjeen liitän alempana mukaan. Kuitenkin kuten tästä huomaa niin hiukset todellakin tulivat puhtaaksi. Tähän mennessä olen käyttänyt pesemiseen:


- Ruokasoodaa veteen sekoitettuna

Tätä en käytä kovin usein vaikkakin toimii hyvin. Mutta usein käytettynä ei tee hyvää juurikin ph-tasapainon takia.


- Omenasose

En saanut rasvaisuutta hiuksista pois niin tehokkaasti kuin muilla keinoilla, mutta hoitaa hiuksia. Hiuksista tuli ihanan pehmeitä ja ihokin tykkäsi.


- Sihdattu ruisjauho

Ruisjauho on ollut tehokas ja kätevä. Ehdottomasti suosikkini! Helppo käyttää ja jopa tuntuu vähän shampoomaiselta. Sillä on saanut hiuksia hyvin puhtaaksi ja parasta on, että jos otat sen mukaan ja se ehtii vähän alkaa käymään niin silti toimii hyvin.


- Kikhernejauho

Muuten samankaltainen kuin ruisjauho, mutta ei niin tehokas. Mutta se taas tuntui hoitavan hiuksia vähän paremmin.


- Kokonainen kananmuna

Kun kananmunan vaahdottaa niin siitä on saanut aika hyvin puhdistavan ja hoitavan no-poon. Tosin jos tätä käyttää usein niin ainakin mulla hiuksista sitten tulee rasvaisia.


- Epsom suolasaippua

Toimii hyvin ja on helppo käyttää. Tällä saan hiuksista suorat ilman suoristamista, mikä mulle on ollut aina hankalaa. Tosin joudun pesemään hiuksia useammin tämän avulla.


- Erään pienyrittäjän pala saippua (sisältää mm. kookosöljyä)

Erittäin ihana ja toimiva. Helppo käyttää ja tuoksu on miellyttävä. Mutta rasvojen takia tätäkin jos käyttää usein niin hiuksistani tulee rasvaisia.


- Vesipesu

Vesipesulla pystyn pidentämään pesuvälejä, mutta kokonaan tähän en ole pystynyt siirtymään. Joko en osaa hinkata päätäni oikein tai en jaksa hinkata tarpeeksi kauan, mutta jossain vaiheessa on tartuttava järeämpiin aseisiin eli yllämainitut.

Syvähoitava naamio/shampoo


1 muna

2 rkl ruokasooda

loraus konjakkia (ei ole välttämätön)

1-2 valkosipulia

2 rkl kurkumajauhetta

1 rkl oliiviöljyä/kookosöljyä/muu hoitava rasva

1,5dl jugurttia


Ensin teet kuorinnan merisuolalla päännahalle. Sen jälkeen sekoitat ylläolevat ainekset blenderissä ja laitat mössön päähän hieroen. Sitten laitat päähän myssyn ja odotat tunnin verran.


Sitten hieroen huuhdot kaiken pois. Voit lopuksi huuhdella myös veteen laimennettulla omenaviinietikan kanssa niin saat varmasti ylimääräiset "tuoksut" pois. Yleensä seuraavana päivänä tuoksut ovat kuitenkin kadonneet. Mutta jos olet menossa jonnekin pesun jälkeen niin aina näitten tuoksuvien ainesten kanssa huuhdon omenaviinietikan kanssa. Varmuuden vuoksi. En halua tuoksua espanjalaiselta munakkaalta jossain illanistujaisissa.


Äitinikin kokeili kyseisestä reseptiä, kun hänellä on kamala ihottuma päässä ja se kutiaa jatkuvasti. Pesun jälkeen se oli rauhoittunut vaikka perus shampoot eivät ole kutinaa rauhoittaneet. Joten kannattaa kokeilla jos on esim. hilsettä. Toki paikoittain saattaa vähän kirvellä, jos on iho huonossa kunnossa, mutta ei siitä mitään haittaa ole.


Oletko harkinnut no-poota? Jos olet jo no-poolainen niin milläs itse peset hiuksesi?
0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi