• Smoothiemam

Ulkoilun terveyshyödyt

Updated: Apr 27, 2019


Enemmistö ihmisistä viettää selvästi suurimman osan ajastaan edelleen sisätiloissa ja ikääntyessämme olemme yhä taipuvaisempia jättämään ulkoilun väliin. Sohva vetää puoleensa ja autolla pitää päästä joka paikkaan ettei vaan tarvitse kävellä! Nyt varsinkin

lokakuussa, kun pimeys taas tulee sekä sateiset päivät, niin on helpompi vielä vain jäädä kotiin heti töiden jälkeen.


Miksi teemme näin? Monesti keksimme itse tekosyitä, miksi skippaamme ulkoilun. "Sataakohan kohta vettä? Jos vettä alkaa satamaankin yht äkkiä, ehkei ole järkevää nyt lähteä. Ulkona on liian kylmää tai liian kuumaa.."

Tutkimustulokset kertovat meille yhä uudestaan saman faktan: ulkoilu edistää havaittavasti sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Osa ulkoilun terveyseduista on toki saavutettavissa myös muilla keinoilla, mutta raikasta ilmaa, et tosin saa sisätiloissa urheillessa. Ulkoilua ja sisäliikuntaa siis kehiin oikeassa suhteessa.


Mieliala sekä keskittymiskyky nousevat ulkoillessa oli sitten kesä tai talvi kyseessä.

Saat enemmän liikuntaa


Kun vietät aikaasi ulkoillen, tarkoittaa se väistämättä vähemmän kulutettua aikaa television ja tietokoneen edessä. Aivot saavat taukoa hieman muista arkiaskareista sekä työn kuormittavuudesta. Monesti saan itse uusia ideoita ulkoillessa, jotka eivät muuten pulpahtaisi laisinkaan mieleen kotona istuessa laptop kourassa.

Mieliala sekä keksittymiskykysi nousevat myös ulkona tallustaessa ja metsässä vasta moni kokeekin täyden rauhoittumisen, kun ylimääräisiä ärsykkeitä ei ole lähellä ja puut humisevat vierellä.

Talveksi etelän lämpöön? Jos et kuitenkaan auringosta pääse nauttimaan, niin muista napata D-vitamiinilisä päivittäin koko talvikauden ajan.

Tankkaat D- vitamiinia auringonpaisteesta eritoten kesällä


Kesällä kasvatat eritoten D-vitamiinin määrää kropassa kiitos auringonvalon. Epidemiologisissa tutkimuksissa saatujen tulosten perusteella sillä voi olla suojaavia vaikutuksia osteoporoosia, masennusta, syöpää, sekä sydän- ja aivoinfarkteja vastaan muun muassa. Useilla ihmisillä kehossa olevan D-vitamiinin määrä on vähäinen ja varsinkin nyt joudumme syömään D- vitskulisää vielä erikseen pimeän talviajan. Itse olen aloittanut D-vitamiinilisän syönnin jo nyt. Lapsille saa nykyään muuten D-vitamiinitabletteja nykyään "nallekarkkimuodossa" apteekista, joten lapsi nappaa aamulla vitamiinin ilman suurempaa showta. (jos ei tavan purutabletit natsaa)

Riittävän D-vitamiinimäärän saamiseksi riittää kuitenkin vähäinenkin ulkoilu aurinkoisella säällä. Muutama 10–15 minuutin ulkoilutuokio viikossa voi riittää, jos huom! vaatteet ovat sellaiset, että ne paljastavat kädet ja jalat. Tarkoittaa siis kesäisempiä säitä, jotta voit hillua kädet ja koivet paljaana.


Riittävän D-vitamiinin saanti Suomessa luontaisesti on lähes mahdotonta talvisin eli nyt kannattaa ja roudata lisäravinteet esille, jos et ole etelän lämpöön lähdössä pidemmäksi aikaa reissuun. Muutoin siis lenkkarit jalkaan ja ulos vaikkei aurinko porottaisi! Reboottaa aivosi ainakin arjesta toviksi pois!Smoothie Mama


12 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi