• Smoothiemam

Raikasta puhtautta pesupähkinöillä

Pesupähkinät ovat jo nykyään melko monelle tuttu juttu. Itse tutustuin näihin reilu kymmenisen vuotta sitten vuonna 2007, kun tyttärelläni oli ihottumaa, astmaa ja allergioita. Tavallinen pesuaine aiheutti iholle punoitusta ja kutinaa, jopa herkkäihoisille suunnatut pyykinpesuaineet. Tämän lisäksi siniset sekä mustat vauvan vaatteet tulivat pannaan, koboltin takia. Näistä vaatteiden väriaineista tuli allergiset reaktiot useamman pesunkin jälkeen lapsen iholle, joten siirryin siis kokeilemaan pesupähkiöitä ja skippasin todella tummat vaatteet!Pesupähkinät ovat ympäristö- ja ihoystävällinen “pesuaine”, joita on käytetty Nepalissa ja Intiassa satoja vuosia. Pesupähkinät kasvavat luonnonvaraisina, joten siitä syystä näitä on käytetty pyykinpesussa sekä hygieniatuotteina, kuten esimerkiksi shampoona.


Sapindus mukorossi -puu tuottaa näitä pesupähkinäihanuuksia peräti 90- vuoden ajan ja puusta napsahtaa 200-300kg pesupähkinöitä per vuosi. Moni säikähtää nyt sanaa pähkinä eritoten pähkinäallergikot, mutta ei hätää pesupähkinät ovat kirsikan tapaisia luumumarjoja, joita pähkinäallergikko voi myös käyttää erinomaisesti!

Pesupähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. Pesuteho pähkinöissä perustuu saponiiniin, joka liukenee veteen eli nämä pähkinät eivät ole syötäväksi tarkoitettu.Miten nänä pesupähkinät toimivat?

Pesupähkinöiden käyttöohje on yksinkertainen:

Laita 3-6 pesupähkinää kangaspussin (tai vaikkapa vanhan sukan, joka minun kikka kolmonen) sisälle ja nakkaa pussi pesukoneeseen pyykin joukkoon. Jos tahdot pyykkiisi raikasta tuoksua, voit lisätä mukaan pari tippaa eteeristä laventeli- tai appelsiiniöljyä.

(Itse olen aiemmin valmistanut eteerisistä öljyistä saippuaa kotikonstein, joten luonnollisia eteerisiä öjyjä löytyy muutama jo kaapista. Eteeriset öljyt ovat ”stydiä” kamaa, joten pari tippaa riittää tuomaan vaatteisiin vaikka appelsiinin tuoksua. Muutoinhan pesupähkinät eivät tuo vaatteelle muuta tuoksua, kuin raikkauden)

Jos peset pyykkiä pesupähkinöillä 40 asteessa, voit käyttää pesupähkinöitä kahteen kertaan. Mikäli peset pyykkiä 60 asteessa, pesupähkinät ovat kertakäyttöisiä, koska saponiini liukenee korkeammissa lämpötiloissa pähkinöistä kokonaan.


Nyt innostuin eli mistä saan ostettua näitä? Pienempiä, reilusti alle kilon kokoisia pesupähkinäpusseja saa ostettua esimerkiksi Ruohonjuuresta ja isompia eriä (kilohinnaltaan edullisempia) kannattaa ostella online tyyliin suoraan netistä.


Ja ei muuta kuin iloa pyykin pesuun ja toivottavasti moni teistä intoutuu kokeilemaan pesupähkinöitä. Yllätys voi olla suuri, kun huomaatkin, että vaatteiden väri pysyy kirkkaana eikä kotiin tarvitse enää muuta kantaa, kuin pähkinöitä!


- Smoothie Mama

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi