• Smoothiemam

Kesähelteet ja nesteytys

Riittävän nesteytyksen arvo on todella suuri, mutta kuinka moni meistä muistaa juoda päivän aikana tarpeeksi muutenkin kuin kesähelteillä? Veikkaanpa, että ei kovinkaan moni. Jopa itseäni saan tästä välillä muistuttaa!


Nälkä voi olla myös janoa, jota emme aina huomaa. Älä siis odota janon tunnetta, vaan sitä ennen tulisi jo juoda. Janon tunne on jo merkki nestevajeesta. Kesähelteillä jokaisen meistä täytyy pitää huolta vedensaannistaan. Jos makaat helteellä ulkona esimeriksi rannalla, on hyvä juoda puoli litraa vettä tunnissa, vaikkei janottaisikaan. Ihon altistaminen auringonvalolle ja tuulelle lisää veden haihtumista kehosta, samoten hikoilu.


Nesteitä tulisi nauttia puolestatoista litrasta kolmeen litraan päivässä.

Turvotusta? Kropastamme noin 60-70 prosenttia on nestettä, joten nesteiden määrällä on suuri vaikutus kehomme toimintaan. Vastoin yleistä luuloa turvotus ei johdu liiasta nesteestä, vaan liian vähästä juomisesta! Vettä kannattaa juoda riittävästi joka päivä. Juomapullosta juomalla pystyy parhaiten seuraamaan, onko juonut tarpeeksi.

Päivittäin tarvitaan 2-3 litraa nestettä, josta noin kolmannes tulee ruoasta.


Miksi nesteytys on tärkeää? Tarvitsemme vettä ravintoaineiden kuljetukseen, ruuansulatusnesteiden muodostamiseen, aineenvaihduntaan ja lämmönsäätelyyn.

Veden voimalla aineenvaihdunta rokkaa, nukut paremmin, keho puhdistuu, rasva palaa (mitä moni ei muuten muista) ja palaudut urheilusuorituksistakin paremmin.

Hellekeleillä esimerkiksi pidemmillä (1-2 h kestävillä lenkeillä) kävelylenkeillä itse pyrin juomaan pienen hörpyn aina vartin välein, jotta olo pysyy hyvänä eikä vatsassa nesteet hölsky.

Säännöllisen 4-5 tunnin ateriarytmin avulla, jolloin nautit myös nesteitä, elimistö ja ruoansulatus toimivat optimaalisesti. Samalla vireys pysyy hyvänä ja jaksat työssäsi koko päivän ilman, että väsymys kolkuttaa kulman takaa yht äkkiä.


Ihon altistaminen auringonvalolle lisää veden haihtumista kehosta, samoten hikoilu.

Vaikka nesteitä tulisi nauttia kahdesta litrasta kolmeen litraan päivässä, niin liikaa ei taas pidä vettä kurlata kurkusta alas kaksi käsin, sillä liiallinen nesteytys vaikuttaa heikentävästi muun muassa ravinteiden imeytymiseen eikä myöskään kaikki nesteet imeydy täten kehoon. Sama juttu, jos syöt pussin appelsiineja – appelsiineista osan tankkaat c-vitamiiniksi kroppaasi ja osa c-vitamiineista ei taas imeydy. Liika on liikaa. (ainut poikkeus hiilihydraattitankkaus ennen pitkäkestoista urheilusuoritusta, jolloin keho nappaa energiat urheilusuorituksen aikana juuri hiilihydraateista – pitkänmatkan juoksu tai hiihto esimerkiksi)

Yleinen ongelma liiallisesta nesteen juomisesta on myös kramppaus, kun suoloja poistuu kehosta sekä ennenaikainen, yllätyksenä tuleva energiavajaus elimistön kuluttaessa energiavarastot lujalla vauhdilla maaliin.


Nauttikaa siis nyt ihanista hellekeleistä ja muistakaa juoda missä vain vipellätte menemään.


Aurinkoisin terveisin, Smoothie Mama

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi