• Smoothiemam

Kesä meni- palasiko atooppinen iho?

Updated: Apr 27, 2019

Kesä on ohitse - iho kaipaa taas rasvaa ja eritoten atoopikon iho. Toki myös normaali iho reagoi kuivempaan ja viileämpään ilmaan ja tarvitsee huolenpitoa toisella tapaa.

Itselläni on ollut syntymästä lähtien atooppinen iho ja iho kuivuu radikaalisti kesän jälkeen, kun auringon parantavaa voimaa ei ole sekä, kun ilma viilenee, se muuttuu kuivemmaksi. (näkyy ihossa heti) Useiden muidenkin atoopikkojen oireet palaavat tai pahentuvat syksyllä siis.


Kutina ja kuiva iho kuuluvat atooppisen ekseeman eli atooppisen ihottuman yleisimpiin oireisiin. Hyviä rasvoja yritän syödä nyt myös reilummin sisäisesti suun kautta, omegalisää sekä avocadoa, rasvaista kalaa, pähkinöitä, avocadoa ja niin edelleen.  Syö siis sinäkin ihoasi parantavasti sekä siirry ajoissa käyttämään myös kosteuttavia voiteita ihoosi, jotta se ei pääse todella huonoon kuntoon! (myös toimii ei atoopikoilla)


Käytä kosteuttavia rasvoja. Hajusteettomia tai luonnonmukaisia, miedosti hajustettuja rasvoja.


Käytän itse useaa eri perusrasvaa ihooni, (öljypohjaista myös) Urtekramin rasvoja, jotka ovat luonnonmukaisia. Rasvoja kannattaa vaihdella vähän väliä sillä, kun iho tottuu yhteen rasvaan, teho katoaa yleensä paranemisprosessissa. Tämän olen huomannut omasta ihostani. 

Ihottuman pahentuessa kortisonipohjaiset rasvat auttavat myös, mutta itse yritän välttää näitä viimeiseen asti, sillä ne ohentavat ihoa pitkällä käytöllä. Olen joskus joutunut käyttämään kortisonirasvaa suurempana kuurina sekä myös suusta otettavina kortisonitabletteina. (joka on se viimeinen keino sitten ihottuman / kuivan ihon hävittämiseksi)Koska iho kuivuu ja sen seurauksena ihottumaa tulee, niin vaatevalinnoissa kannattaa olla myös skarppina. Pehmeä puuvilla ihoa vasten on hyvä. Villapuserot sekä keinotekoiset materiaalit kannattaa skipata syys tai talviviileillä! Villa sekä kenoteikoiset vaatemateriaalit varsinkin suoraa ihoa vasten pahentavat kutinaa. Herkkä iho ei hengitä kunnolla näiden vaatemateriaalien läpi myöskään.

Useat atoopikot joutuvat myös kiinnittämään oireiden alettua myös vaatteiden pesuun huomiota. Itse käytänkin ekologista syistä sekä ihoni takia juuri pesupähkinöitä. Pyykkeihin ei jää mitään allergisoivia aineita ja pähkinät lisäksi kestävät kauemmin, kuin tavan pyykinpesuaineet. Pesupähkinät sopivat myös pähkinäallergikoille, sillä pesupähkinät eivät ole ns. tavallisia pähkinöitä. (enemmän tietoa pesupähkinöistä löydät aiemmasta blogipostauksestani, jos haluat tietää tarkemmin kuinka nämä toimivat)

Mikäli käytät pyykinpesussa vielä normaaleita pyykinpesuaineita, niin siirry oitis tuoksuttomiin versioihin! 


Ihon rasvaus, rasvapitoisempi syöminenkään eivät riitä yksinään atooppisen ihon paratamisessa, jos käytät vaatteita joihin on kertynyt pyykinpesuainejäämiä, voimakkaita tuoksuja. Käytä tuoksuttomia pyykinpesuaineita sekä pese aina uudet vaatteet ennen käyttöönottoa ja valitse mieluiten puuvillaisia vaatteita.

Uudet vaatteet jotka olet juuri suurella rakkaudella kotiisi tuonut kannattaa myös pestä ennen käyttöä Miksi? Atooppinen herkkä iho reagoi vahvasti väriainejäämiin vaatteissa, pesemällä pääset extraväriaineista eroon. (Tummansinisistä, mustista sekä neonvärisistä vaatteista irtoaa todella suuri määrä väriainetta pois ensimmäisellä sekä toisella pesukerralla. Jos epäilet heitäppä toviksi pesusaaviin tai lavuaariin vaatekappale, niin huomaat millainen määrä vaatteesta irtoaa väriä ilman pesuakin)


Jos pystyt levitoitumaan talviloman viettoon etelän lämpöön, tee se. Auringonvalo tekee ihmeitä jo viikossa ihon kuntoon atoopikolla.

Suolahuoneesta voi olla myös monelle apua atooppisen ihon fiksauksessa ja, jos sinulla on mahdollisuus mennä viettämään talvilomasi etelän lämpöön, niin suosittelen!

Talvella olen saanut ihon parannettua juuri auringonvalolla. Parhaaksi ilmastoksi huomasinkin Madeiran sekä Barcelonan. Raikas meri-ilma sekä aurinko paransivat jo peräti viikossa atooppisen ihottuman pidemmäksi aikaa. 

Lisää ja laajemmin tietoa atopiasta löytyy Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry sivuilta.

https://www.allergia.fi/iho/atooppinen-iho/atooppisen-ihon-hoito/


Helli ja hoida ihoasi!- Smoothie Mama

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi