• Smoothiemam

Helpotusta raskausoireisiin!

Updated: Apr 27, 2019


Ajattelin kirjoittaa blogiin tällä erää raskaudestani ja miten se on eronnut edelliseen raskauteeni eli pikakelaus tulossa siis ensimmäisestä kuukaudesta viimeiseen raskauskuukauteen. (nyt on enää jäljellä laskettuun aikaan todella vähän)

Tietoa siis luvassa miten olen voinut, miten olen syönyt ja liikkunut muun muassa.

Se miksi raskautta on ollut niin helppo seurata ja vertailla on se, että kummankin lapsen laskettu-aika on ollut juuri joulukuussa. Melkoista sattumaa, eikö?

Aiempi raskauteni vs. toinen raskauteni


Nyt on ollut mielenkiintoista seurata miten kroppa toimii ja muokkautuu varsinkin, kun ikää on jo enemmän ja raskauksien välillä on peräti 12- vuotta eroa.

Moni luulee, että kroppa palautuu hitaammin tai raskausoireet ovat pahemmat, jos ikää on enemmän. Minulla on taas tähän päinvastainen kokemus.

Kaikki on omien kokemusteni mukaan kiinni siitä, miten syö ja liikkuu koko raskauden ajan iästä viis.  Raskaudesta palautuminenkin lähtee nopeammin käyntiin, kun liikunta ja ruokatottumukset ovat paremmin reilassa.

Nyt siis puhun ainoastaan omista havainnoistani, sekä raskauksista, jotka ovat menneet hyvin. En vertaa sellaisiin raskauksiin joissa on tullut joku sairaus, joka on estänyt normaalia liikkumista sekä elämistä.


Aiemmassa raskaudessani tein istumatyötä, joka aiheutti turvotusta kroppaan enemmän ja myöskään en liikkunut niin paljon säännöllisesti, kuten nyt.

Nyt olen liikkunut koko ajan ja päivittäin tulee 2-4km käveltyä hyötyliikuntaa töiden merkeissä, joka pitää myös turvotusta pois. Kiitos yrittäjyys ja ravintola-alan työ.


Bonuksena tein 12- vuotta sitten sen virheen mitä moni muukin raskaana oleva nainen eli annoin raskauteen vedoten itselleni syyn herkutella hieman enemmän.

Hiilarimättöä ja liian vähän liikuntaa - ei ihme, että nesteitä ja rasvaa kertyi kroppaan hyvin.

No tämän herkuttelun seurauksena kesti sitten 11 kuukautta, kunnes olin samoissa mitoissa, kuten ennen raskautta. (Itseasiassa imetyksen myötä kutistuin vielä enemmänkin eli lähtöpaino tippui alemmaksi, mitä se oli raskauden alussa. Kun palasin töihin tyttären ollessa 11 kuukauden ikäinen, painoin 57 kiloa. Pelkkää luuta ja nahkaa oltiin siis!)


Imetys toki pistää rasvaa kunnolla palamaan, mutta mitä tapahtuu kropalle sekä aineenvaihdunnalle, kun paino hilaa edes takaisin radikaalisti? Voin

sanoa omakohtaisesti, että kroppa huutaa hoosiannaa kaiken hormoonimyrskyn keskellä jo.

Raskausarpia sain tällöin, kun iho venyi edes takaisin ja tuntui välistä, että aineenvaihdunta brakaa. Ensin painoa tuli kunnolla ja sitten kunnon pudotus aiempaan.

Ja paino tosiaan jumahti jossakin vaiheessa aineenvaihdunnan hidastuessa, ettei se lähtenyt laskuun toviin. Palautumista liikunnan pariin hidasti myös osaksi leikkaus synnytyksen aikana, joten pääsin urheilemaan hieman myöhemmin ajatellusta ajankohdasta. Vaunulenkeillä alkoi siis synnytyksestä palautuminen 12- vuotta sitten.


Nyt raskaus on viimeisellä kuukaudella ja olo on ollut koko raskauden ajan hyvä lukuunottamatta, että hemoglobiini on heitellyt kaksikin kertaa alas ja alkuraskaudessa kärsin kovasta pahoinvoinnista. (jouduin tiputukseen, kun ruoka eikä juoma pysyneet sisällä)

Muutoin en ole kärsinyt esimerkiksi selkävaivoista tai, että kroppaa olisi jotenkin erikseen sattunut raskauden takia. Tähän lienee syynä, että peruskunto on ollut huomattavasti parempi mitä aiemmin ja kuntosaliharjoittelu on tuonut vahvistusta kroppaan. Vieläkin askel on reipas, enkä lyllerrä raskauden takia kroppa etu tai takakenossa.

Kuntosalin tosin jouduin pistämään jäihin, sillä yrittäjänä olen juotunut tekemään pitkiä työpäiviä jo eli salille on ollut turha lähteä rimpuilemaan myöhemmin illalla puoliväsyneenä.

Hyötyliikunta riittänee varsin hyvin loppuvaiheessa minulle. Alussa jaksoin vielä salilla kikkailla, nyt liikun fiiliksen mukaan.

Jos inspiraatio iskee, niin minulla on kotona kyllä levytanko panoineen sekä cycling pyörä, jolla olenkin rullaillut välillä.


Kaksin käsin olen ruokaa syönyt tässä raskaudessa (en tosin kahden edestä), mutta siis oikeaa lämmintä ruokaa sekä eritoten salaatteja pääsääntöisesti. Toki välillä jäätelö tai vohvelikin on hypännyt suuhun, mutta satunnainen herkuttelu ei ole nostanut painoa, kuten ei nosta ilman raskauttakaan.

Viimeisen raskauskolmenneksen aikana energiantarve nousee suurin piirtein yhden maitolasillisen sekä voileivän verran eli kahden edestä ei tarvinne sentään syödä.

Tähän mennessä viimeiseen raskauskuukauteen painoa on tullut kokonaisuudessaan 8-9 kiloa eli sellainen määrä, joka lähtee varmasti sen suurempia kommervenkkejä myös pois. Nykypaino tällä Bellalla on nyt upeat 83 kiloa! Lähtöpaino oli 74-75kg.


Edellinen raskaus toi tosin  muhkeat +16 kiloa. Wau, vaikka lähtöpaino oli okei alempi, mutta silti liika oli liikaa. Sen huomaa selkeästi yleisessä virkeystilassa! :)

Raskausarpiakaan ei ole tullut, kuten aiemmin. Johtuu siitä, että painoa on tullut maltillisesti koko ajan, eikä äkkirysäyksellä.

Nesteitä olen myös nauttinut enemmän, sillä vesi pitää aineenvaihdunnan rokkaamassa ja täten turvotusta ei tule kroppaan.


Muista juoda vettä eritoten! Vesi pitää aineenvaihdunnan rokkaamassa eikä kroppaa turvota.


MITEN PARANNAT SIIS OLOASI JA ENERGISYYTTÄSI LÄPI RASKAUDEN?


- juo riittävästi vettä päivittäin

- liiku säännöllisesti joka päivä vaikka kävellen,

raskauspahoinvointiinkin raikas ulko-ilma auttaa!

- syö pieniä määriä tasaisin väliajoin ja panosta ruoan laatuun

(ei liikaa hiilaripitoista ruokaa, joka kerää nestettä kroppaan)

- foolihappo sekä rautavarastot kannattaa pitää hyvällä levelillä

- magnesiumlisä auttaa suonenvetoihin joita saattaa esiintyä raskauden loppuvaiheessa


Stressi kuluttaa magnesiumvarastoja joten,

jos kärsit stressistä, niin juttele lääkärissä tai neuvolassa magnesiumlisän määrästä: mikä on oikea määrä.

Lisäksi magnesium ja rautalisät tulee ottaa eri aikaan imeytymisen vuoksi.

Maitotuotteiden sekä kahvin nauttiminen kannattaa ajoittaa niin, että rauta imeytyy. Liika kahvin nauttiminen tosin blokkaa raudan imeytymisen, jos juot useampia kuppeja päivässä kellon ajasta riippumatta.


Tässä lopussa vielä slaidikuvina tämä raskaus alusta loppuun.

Ensimmäisessä kuvassa olen toisella kuukaudella raskaana, toisessa kuvassa viidennellä kuukaudella, sitten seitsemäs kuukausi ja viimeisessä kuvassa pullistellaan viimeisillä raskausviikoilla. Aika on mennyt todella nopeasti ja nyt joulukuussa juhlitaan sitten kunnolla syntymäpävien ja joulun merkeissä!

Ihanaa joulun odotusta kaikille teille ja eritoten meille odottaville mammoille!

Muhkuin masuterkkulein,


Smoothie Mama


  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi