• Smoothiemam

Detox, pelkkää mehupaastoako?

Updated: Apr 27, 2019

Mitä tarkoittaa sana detox? Moni ajattelee automaattisesti heti, että detox tarkoittaa vain mehupaastoa, viikon tai kaksi on vain tarkoitus ainoastaan laihtuminen! Väärin.


Detoxin tarkoitus on vähentää kropassa olevaa turvotusta, saada kuona-aineet liikkeelle sekä samalla tietysti saada myrkkyjä elimistöstä pois, joita sinne on kerääntynyt. Detoxin jälkeen ravintoaineet imeytyvät paremmin, kun keho on puhdistunut.


Tee raikas vihersmoothie, johon voit laittaa viherjauheita tai tuoretta lehtikaalia.

Miten tämä käytännössä toimii? Ruokavaliosta karsitaan hiilihydraattien määrää, syödään kalaa, kasviksia, salaattia, pähkinöitä sekä juodaan nesteitä hyvin. Pointtina on siis puhdistaa kehoa, joten ruokaa ei kuulu olla yltäkylläisesti. Et syö vatsaasi pinkeäksi ja ole syömisen jälkeen eufoorisessa tilassa.

Kaloreiden määrä oli minulla noin 1200 per päivä. Detoxin jälkeen tottakai nostin kalorimäärää suuremmaksi. (2000 kcal per päivä, tosin detoxin jälkeen oli tarkoitus aloittaa saliharjoittelu uudelleen ja laittaa rasvaa palamaan)


Kehoa pudistaessa kannattaa juoda n. 2,5-3 litraa vettä tai inkiväärivettä per päivä.

Älä myöskään unohda yrttiteetä ja paastomehuja, joita voit tehdä joko juicerilla tai blenderillä surautat smoothien.

Ruokavälien tulee olla rytmitettynä myös niin, että kolmen tunnin välein tulee syötyä!


Vältä kuonaantumista edistäviä aineita kuten kahvia detoxin aikana.


Kuurin aikana tulee välttää kuonaantumista lisääviä aineita kuten; tupakkaa, kahvia, mustaa teetä, sokeria, alkoholia, maitotuotteita, lihaa ja kovia rasvoja.

Osta itsellesi siis viherjauholisiä, esimerkiksi hamppua tai nokkosta ja lisää smoothieen mukaan. Lehtikaali sekä pinaatti toimivat manteli / kookosmaidon kera myös erinomaisesti.


Itse lähdin viime vuonna detoxia kokeilemaan, koska turvotusta oli kroppaan tullut ja kas kummaa ihan vain siksi, että taas leipä oli maistunut, pasta ja perunat, joita en normaalisti mätä nassuuni.

Tarkoitus oli viikon puhdistus kroppaan, mutta alkusysäyksen jälkeen jatkoin toisen viikon myös.


Miten puhdistus käytännössä kropassani näkyi?

Sitten omakohtaisiin kokemuksiin yes! Aloitin detoxin viikon alussa eli maanantaina. Ensimmäinen päivä meni upeasti. Toisena päivänä alkoi päänsärky ja otin päiväunet töiden jälkeen. (kroppa ihmeissään, miksei tule sitä leipää tai kahvia!) Keskiviikkona edellisen päivän välikuolema oli ohitettu ja loppuviikon olikin hyvä olo. Vessassa sai ravata useamman kerran isolla hädällä, koska kuona-aineet alkoivat poistumaan kovalla vauhdilla kropasta pois! Viikon sisällä lähti turvotusta kaksi kiloa pois! Tosin tuo kaksi kiloakin tulee heti takaisin, kun detoxin jälkeen alkaa syömään normaalisti, kunnes rasva alkaa palamaan oikealla ruokavaliolla!


Toinen viikko meni muitta mutkitta, kun energiatasot paranivat. Ruokavalio fiksautui hieman toisella viikolla, lisäsin kookosta sekä pellavansiemenrouhetta ruokavalioon mukaan.

C -ja B-vitskua nautiskelin myös ja lisäsin yhden lounaan extrana askeettiseen hienoon menuuni.


Muista juoda vettä noin 2,5-3 litraa päivässä.

Tässä malliesimerkki ensimmäisen viikon detoxistani. Toisella viikolla oli hieman muokattu versio käytössäni. Kuitenkin suuntaa antavasti näette mitä detox ruokavalio oikeasti on! (vaakaa käyttäen on siis laskettu kalorimäärät oikeaksi, mutta koska tämä on itselleni räätälöity ruokavalio, niin pidän tarkemmat grammamäärät pois tästä malliesimerkistä)


Yhden viikon detox esimerkki:

Eli ennnen aamupalaa join sitruunavettä lämpimään veteen sekoitettuna. (tuoretta sitruunaa)


Aamupala : gluteenitonta kaura tai tattaripuuroa, marjoja, teetä, kookosöljyä puuroon


Välipala: banaania, pähkinöitä.


Lounas: Omeletti kananmunista, jossa mukana oli kasviksia. Salaattia, marjoja sekä oliiviöljyä.


Välipala: mehua ja smoothie vihanneksista, yrttiteetä


Illallinen: lohta /seitiä, iso salaatti, pähkinöitä

Vettä 3 litraa päivässä.


Kuten näette detox menu on melko simppeli, askeettinen ja täten moni luovuttaa ennen aikojaan, jos takapakkia tulee. Kun väliaikaisesta väsymyksestä pääsee ohitse ja kuona-aineet alkavat kropasta poistumaan, olosta tulee energinen!

Koska kalorimäärät ovat alhaiset, niin detoxin aikana ei ole tarkoitus treenata, vaan vasta sen jälkeen.


Kun siis mietit millä konstein saisit kehoasi puhdistettua, tartuppa ellä oleviin vinkkeihin. Yllätyt taatusti positiivisesti, kun kahvi, leipä, maitotuotteet, punainen liha, musta tee, sokeri, kovat rasvat ja tupakka ovat pois tieltä.

Onnea kohti unelmien fiilistä eli puhdistavaan detoxiin!

Smoothie Mama

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
UNELMIA TOTEUTAMASSA
11-4-19-1850.jpg
11-4-19-1850.jpg
IMG_3337.PNG

© 2018 Unelmiesi elämä - Hyvinvoinnin blogi